Tuesday, May 17, 2016

7 trucuri pentru a învinge amânarea (2)

Primele 3 sfaturi le puteti citi aici.



4. ÎNVINGE SINDROMUL CERCETĂRII NESFÂRȘITE (piedica de început) - Modifică documentarea în actiune, luând notițe pe hârtie.

Unul din motivele amânării este scuza că nu ai suficiente informații pentru a lucra, deci ai nevoie să faci o documentare, dar aceasta este o activitate pasivă. Soluție: când te documentezi, ia și notițe pe o foaie, ceea ce reprezintă o acțiune propriu-zisă, nu e o cercetare pasivă. Scrie și ideile și impresiile ce îți vin în minte in timp ce citești/scrii.

5. LUPTĂ CU DISTRACȚIILE (piedica de mijloc)- Dacă te convingi într-un moment important că vrei să faci orice altceva (să stai jos, să te uiți la TV), du-te și fă ceva complet diferit.

La jumătatea drumului în rezolvarea unei activități importante, e posibil să simți nevoia să dormi, dar, uneori, aceaste pauze pot dura ore, zile, chiar ani întregi până într-acolo încat activitatea la care lucrai îți va deveni străină și neinteresantă. Soluția: spală rufele, sau fă orice altă activitate de odihnă activă, ceva diferit de tipurile clasice de pauze/odihnă: a dormi, a te uita la TV, a intra pe Facebook etc. Poate fi orice altă activitate care te ține alert, îți odihnește mintea, dar îți dă și satsifacția lucrului dus la capăt. După ce ai terminat, te poți întoarce la activitatea ta principală odihnit și entuziast.

6. ÎNVINGE TULBURAREA DE LA SFÂRSIT (piedica de sfârșit) - Înainte să termini, ține-ți recompensa la distanță până îți atingi obiectivul.

După ce ai trecut de piedica de mijloc, o a doua piedică importantă este cea cu care te confrunți la finalul proiectului sau obiectivului tău. Chiar înainte de a termina îți poți zice că ai nevoie de un respiro, dar și acest respiro îți poate bloca finalizarea proiectului. A termina ceva poate deveni la fel de imposibil cu a începe un proiect! Soluția ar fi să-ți interizici plăcerile pe care ai vrea să ți le oferi chiar înainte de a finaliza un proiect (un film, o plimbare etc.). A ține în frâu o plăcere poate fi un puternic motivator pentru a finaliza obiectivul.

7. LUPTĂ CU OBOSEALA - După ce ai terminat ce ți-ai propus, oferă-ți o recompensă.

Timpul petrecut în afara proiectelor e la fel de important ca timpul petrecut la proiecte. După ce ai terminat, oferă-ți o recompensă fără a te mai gândi la obiective, proiecte, liste etc. O minte odihnită te poate ajuta mai mult decât una epuizată care va amâna și mai puternic orice obiectiv.

No comments:

Post a Comment

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...