Friday, September 20, 2013

Argila - leacul bun la toate

Folosita inca din antichitate de catre frumusetile Egiptului antic, argila a fost si este considerata "darul lui Dumnezeu" datorita calitatilor sale vindecatoare.


Cu ajutorul argilei, egiptenii conservau mumiile, iar romanii o foloseau la spalat pentru catifelarea pielii. In vechile papirusuri au fost gasite numeroase retete de tratare a diverselor inflamatii externe sau interne, a infectiilor, abceselor, tulburarilor intestinale, chiar si a sifilusului. Argila si namolul marin elimina din organism tot ceea ce este vatamator si negativ, iar procesele inflamatoare din tesuturi trec in argila impreuna cu mirosul neplacut. Cercetarile au aratat ca aceasta roca contine, practic, toate microelementele si substantele active din punct de vedere biologic. In ea se afla o mare cantitate de radiu - un element chimic radioactiv care are caracteristici naturale unice. Argila concentreaza in ea magnetismul soarelui, aerului si apei. Ea contribuite la regenerare atesuturilor, la remineralizarea organismului (absorbtia sarurilor), la eliminarea toxinelor si a gazelor. Are proprietati antitoxice, antiseptice, antibacteriologice si de conservare.

Elimina toxinele


In natura se gasesc mai multe feluri de argila de culori diferite cum ar fi argila verde, alba, rosie, galbena sau albastra. Cea verde este folosita in ameliorarea bolilor care apar odata cu inaintarea in varsta, ateroscleroza, tuberculoza. Prezenta magneziului, a fierului si a calciului in argila alba o indica pentru aczurile de extenuare si de demineralizare a organismului, in anemie. Argila rosie este de mare ajutor in bolile atriculatiilor, iar cea galbena are cel mai mare continut de fier, magneziu si calciu. O valoare deosebita o are argila untuoasa de culoare albastra. Aceasta are acelasi camp de vibratii ca celulele sanatoase ale omului, fiind capabila sa echilibreze biocampul slabit al organismului. "In zilele noastre, oamenii sunt atat de atrasi de medicamente, incat adesea nu isi pot imagina viata fara ele. Ii doare capul, imediat inghit un analgezic, au racit, apeleaza fara intarziere la aspirina si antibiotice, fara sa tina cont de faptul ca acea durere de cap poate avea sute de alte cauze (de la oboseala pana la piciorul plat). Daca ignoram proprietatile lor antibacteriene, aspirina si analgezicul pot provoca un soc. In timp ce la noi lumea se trateaza cu diverse preparate medicamentaoase, in alte parti ale lumii este folosita argila. Are o compozitie asemanatoare cu cea a corpului nostru, iar continutul bogat de minerale (calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu etc.) ii permite sa curete toxinele din sange. Acest amestec de silicati si fragmente de cuart este un adevarat miracol pentru sanatate. Silicatul de aluminiu ii confera proprietatile cicatrizante, iar alti produsi de care dispune ii explica proprietatile antitoxice. Completeaza necesarul de compusi anorganici, restabileste echilibrul acido-bazic, reglementeaza digestia, stimuleaza activitatea glandelor endocrine si combate hiperaciditatea. In plus, are o remarcabila putere de absorbtie, dar si antitoxica. Fie ca este folosita intern, fie sub forma de cataplasme pentru diverse afectiuni, ea se localizeaza in final spre locul afectat, absoarbe ceea ce este nociv, apoi se evacueaza, de regula, pe calea tubului digestiv. Este absolut uluitor cum acest pamant viu si misterios, dar binecuvantat de Dumnezeu, indiferent ca ia contact cu organismul pe cale bucala, dermica sau chiar vaginala se indreapta exact catre locul in care se afla cantonat raul care a afectat organismul", spune dr.Cristina Balanescu, medic primar medicina generala.


Cum o putem folosi

Pe langa proprietatile cicatrizante, argila potenteaza fortele de aparare ale organismului, ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si are efect tonic asupra sistemului nervos, alungand stresul. Se poate folosi fie sub forma de lichid - apa careia i s-a adaugat cantatiatea necesara de argila, fie sub forma de cataplasme sau pansamente.

Apa trebuie preparata cu patru, opt ore inainte de a fi bauta. Intr-un pahar sau cana (numai sticla sau portelan, nu plastic) de apa plata sau de izvor se adauga o lingurita de argila (lingurita sa fie din lemn, nu de metal sau spatula). Se bea lichidul cu jumatate de ora inainte de masa. O astfel de cura dureaza trei saptamani si in timpul ei este interzis consumul de alcool.

Pentru cataplasme sau pansamente se va pregati o pasta omogena rezultat din dizolvarea argilei pisate in apa. Se pregateste cu minimum patru ore inainte de folosire si se aplica rece, timp de o ora si jumatate pe locurile bolnave (abcese, furuncule, rani). Pe alte zone bolnave, cum ar fi ficat, plamani, rinichi, se poate tine doua, trei ore sau chiar toata noaptea. Argila nu doar cicatrizeaza, cand este vorba de o rana, ea revitalizeaza zona sau organul in profunzime acolo unde este aplicata. Tratamentul trebuie individualizat, in functie de boala sau organism, deoarece ea capteaza, dreneaza si elimina toate impuritatile tesuturilor, ale sangelui si ale limfei. Este important de retinut ca femeile nu au voie sa aplice aceasta terapie in timpul ciclului menstrual.



Recomandari
  • bronsite - cataplasme reci pe piept si spate, alternativ;
  • guturai si sinuzita - se inspira apa argiloasa pe nas;
  • dureri in gat - se va suge, ca o bomboana, o bucatica de argila, pana la dizolvarea completa;
  • arsuri - pe tifon se aplica cataplasme groase de argila rece timp de o ora;
  • arterire - in afara crizelor dureroase se aplica trei cataplasme pe zi, calde plus un pahar de apa argiloasa ce va fi baut pe stomacul gol, iar altul inainte de cina cu o jumatate de ora;
  • amigdalita si bronsita - se face gargara cu apa argiloasa;
  • gastro-duodenita si ulcer gastro-duodenal - un pahar de apa de argila cu o jumatate de ora inainte de mesele principale si cataplasme aplicate pe stomac sau duoden;
  • insuficienta hepatica si biliara - intern se bea apa de argila (un pahar pe zi), iar extern se aplica cataplasme pe ficat, o data sau de doua ori pe zi;
  • colicele nefritice sau litiazice (dureri produse de pietrele renale) - dimineata pe stomacul gol se bea un pahar de apa argiloasa, iar dupa-amiaza se fac cataplasme pe ariile renale.


De asemenea, pudra de argila, pe care o putem gasi la plafar, este foarte buna pentru ingrijirea tenului. Se poate amesteca cu diferite fructe, iaurt, miere de albine, ulei de masline sau galbenus de our pentru o eficacitate si mai mare. Pentru acnee se amesteca pudra de argila cu apa si se lasa pe fata cateva minute.

Contraindicatii

Contraindicatiile argilei sunt putine. Ea nu se foloseste in cazuri de hernie inghinala, constipatie severa, tratament cu raze X sau de catre femeile aflate in timpul menstruatiei. Indiferent cat de mult va documentati iinainte si cat de multe stiti despre acest subiect este de preferat sa apelati la un medic atunci cand va decideti sa incepeti un tratament cu argila. Acesta este cea mai buna cale pentru a afla care este modalitatea corecta de aplicare a acestui caolin in cazul fiecarei afectiuni.




Articol din revista "Felicia" 2008.





No comments:

Post a Comment

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...